مستند کودوکشی یا مرگ انفرادی - دانشکده مطالعات جهان fws
مستند کودوکشی یا مرگ انفرادی
27 11 2024 07:40
کد خبر : 27236465
تعداد بازدید : 286
دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران از مستند کودوکشی یا مرگ انفرادی رونمایی کرد.
مستند کودوکشی، روایت ناتمام تنهایی همراه با جلسه گفت و گوی علمی پیرامون مساله تنهایی و آسیبهای آن با حضور اساتید علوم اجتماعی و ارتباطات دانشگاه تهران روز دوشنبه 18 آبان 1403 در تالار شریعتی دانشکده علوم اجتماعی برگزار شد.
دکتر عاملی، اولین سخنران این نشست، سخنرانی خود را با موضوع تنهایی و فضای مجازی آغاز کرد. وی تنهایی مزمن را یک پدیده مدرن خواند و آن را در بعد شناختی محصول سکولاریزم، بیتفاوتی اجتماعی و تعامل افراطی با فناوری دانست و افزود تنهایی یک مسئله اجتماعی ناشی از خلا ارتباطی است. تنهایی، احساس تنهایی، خانواده های تک سرپرست و مرگ انفرادی مقوله های به هم پیوسته هستند.
بر اساس نظرسنجی که موسسه گالوپ در سال 2023 از 142 کشور جهان انجام داده، 24درصد مردم جهان احساس تنهایی زیاد دارند و 49 درصد از این جمعیت اصلا احساس تنهایی ندارند. جالب اینجاست که برخلاف تصور ما کمترین میزان احساس تنهایی از سوی افراد مسن، ۶۵ سال و بالاتر، با ۱۷ درصد؛ و بیشترین میزان احساس تنهایی از سوی افراد جوان ۱۹ تا ۲۹ سال، با ۲۷ درصد برآورد شده است.
دکتر عاملی تاکید کرد که وضعیت احساس تنهایی در ایران نیز نگران کننده است و ایران را در میان 29 کشور اول از این جهت قرار داده است.
ایشان خودترسی را احساس ناامنی اجتماعی دانست که میتواند در بستر خانواده شکل بگیرد و باعث افسردگی شود. وی گفت خودترسی حاکی از یک ترس سازمند شده از فراموششدگی است و احساس تنهایی لزوما منفرد بودن در یک خانه نیست؛ بلکه آشفتگی ناشی از بیپیوندی و بیارتباطی عمیق و معنادار با دیگران است. شاید این تنهایی را بتوان نوعی فقدان دوستی و دوست داشته شدن تلقی کرد. وی احساس تنهایی در جمع را ناشی از احساس عدم تعلق به جمع، دیده نشدن و عدم ادراک خواند و احساس تنهایی را از خودِ تنهایی بزرگتر دانست.
وی در ادامه گفت در دنیای امروز، مرگ انفرادی یا Solitary Death در میان کهنسالان تبدیل به یک تراژدی هشداردهنده شده که در کشورهای پیشرفته و مدرن رو به افزایش است. در آمریکا 23درصد، انگلیس 21 درصد، روسیه 18درصد و در چین 3درصد بچههای زیر 18 سال متعلق به خانوادههای تک سرپرست هستند. تعداد خانوادههای تک سرپرست در حال زیاد شدن است. در اروپا 20درصد و در ایران 2/7 درصد خانوادهها تکسرپرست هستند و 90 درصد این خانوادهها توسط مادراداره میشوند و این در حالی است که 45 درصد این خانوادهها که توسط مادر اداره میشوند زیر خط فقر هستند.
دکتر عاملی عنصر اصلی پدیده تنهایی و مرگ انفرادی که در دنیای مدرن امروز به طرز نگرانکنندهای رو به افزایش است را دوری از خدا و دین دانست و افزود پیامبر (ص) در حدیث خود، حق همسایه را مانند حق مادر یاد کرده است و همواره در دین بر صله رحم تاکید فراوان شده است ولی امروز ما شاهد کاهش ارتباطات اجتماعی عمیق حتی با خویشاوندان، همسایگان و دوستان هستیم. وی فناوری و فضای مجازی را نهادینه گر تنهایی دانست و افزود متوسط استفاده از اینترنت در جهان 5/6 ساعت در روز است که در ایران این عدد از متوسط جهان نیز یک ساعت بیشتر است. ایشان ضمن اشاره به ظرفیت های اینترنت، آن را تسهیل کننده امر زندگی خواند به شرطی که درست از آن استفاده شود و آن را جایگزین روابط طبیعی نکنیم و اجازه ندهیم باعث جداسازی انسان از طبیعت و سایر انسانها شود. بالابردن تنوع و توسعه قدرت انتخاب و همینطور جنبه اعجاب انگیزی فناوری را از ظرفیتهای فضای مجازی دانست که انسان را به خود جذب میکند.
وی در انتهای سخنان خود نظریه دل بستگی را عنوان کرد و گفت تظریه دل بستگی از دل روانشناسی کودک به وجود آمد که تمرکز آن بر دلبستگی کودک و شرایط پررنگ و کمرنگ شدن این دل بستگی و تبدیل آن به ترس و ناامنی بود. نظریه دلبستگی به دلبستگی ما به فناوریها در جهان امروز اشاره دارد که چطور دلبستگی ما را دچار چالش کرده است. ما در جهان امروز دوفضایی شدهایم که هم در فضای فیزیکی زندگی میکنیم هم یک زیست بوم بزرگ در فضای مجازی پیدا کردهایم و البته باید آگاه باشیم که این فضای مجازی وقتی تبدیل به سرگرمی محض شود با ایجاد آشفتگی ذهنی، ما را پرت میکند و ما درکی از این واقعیت که کجا هستیم نداریم.
خلاصهای از فیلم نشست را در پایان همین خبر مشاهده میکنید.