دکتر سعيد رضا عاملي
رئيس دانشکدة مطالعات جهان و استاد گروه ارتباطات، دانشگاه تهران
پروفسور سعيدرضا عاملي که تحصيلات دورة دبيرستان را در دبيرستان جاناف کندي در شهر سکرمنتو پشت سر گذاشت، نخست دانشجوي رشتة مکانيک در دانشگاه سکرومنتو بود که به حوزة الهيات علاقهمند شد و بعد از بازگشت به ايران نزديک به ۱۱ سال در حوزة علمية قم به تحصيل ادبيات، منطق، فلسفه و فقه و اصول پرداخت. کارشناسی خود را در سال ۱۳۷۲ در رشتة علوم اجتماعي، گرايش پژوهشگري در دانشگاه تهران به پايان رساند. عنوان رسالة او «حکومت از راه وسایل ارتباط جمعي» بود. بهدنبال آن کارشناسیارشد را از دانشگاه دوبلين_ايرلند (UCD) در رشتة جامعهشناسي ارتباطات و با رسالهاي در حوزة مطالعات تلويزيون به پايان رساند. او دکتري خود را در حوزة «جهانيشدن» در دانشگاه رويال هالووي دانشگاه لندن در سال ۲۰۰۱ به اتمام رساند. تا كنون ۱۸ كتاب به زبان انگليسي در حوزههاي جهانيشدن، شهروندي، مطالعات رسانهها، گفتمانشناسی آکادمیک غرب و مطالعات بين فرهنگي، همچنین موردکاویهای مرتبط با تبعیض اجتماعی بر علیه مسلمان منتشر کرده است. همچنین، ۲۰ عنوان کتاب به زبان فارسي به چاپ رسانده است، به نامهای روابط عمومي الكترونيك (۱۳۸۷)، مطالعات تلفن همراه (۱۳۸۷)، مطالعات شهر مجازي تهران (در دو جلد) (۱۳۸۸)، پژوهش مجازی (۱۳۸۸)، متن مجازی (۱۳۸۸)، شبکههای علمی مجازی (۱۳۸۸)، شهر جهانی تهران (۱۳۸۸)، میراث تمدنی ایران: از ایران باستان تا ایران انقلاب اسلامی (دو جلد) (۱۳۸۹)، نگاه انتقادی به استعماری مجازی آمریکا (۱۳۹۰)، مطالعات مقایسهای آمادگی الکترونیک (۱۳۹۰)، رویکرد دوفضایی به آسیبها، جرایم، قوانین و سیاستهای فضای مجازی (۱۳۹۰)، مطالعات جهانیشدن: دوفضاییشدنها و دوجهانیشدنها (۱۳۹۱)، روشهای تحقیق در مطالعات فرهنگی و رسانهای (۱۳۹۲)، دوفضاییشدن بازیها (۱۳۹۴)، استثناگرایی آمریکایی، اروپای مرکزی و دیگریسازی مسلمانان (۱۳۹۵)، فلسفة فضای مجازی (۱۳۹۶)، خانوادة مسلمان و فضای مجازی (۱۳۹۶)، نظریهها و مفاهیم اساسی دولت الکترونیک (۱۳۹۶)، اینترنت و دوفضاییشدن علوم (۱۳۹۶)، نمادهای هویتی شهر پاریس (۱۳۹۶)، آمایش و پیمایش خدمات الکترونیک در ایران (۱۳۹۷)، سیاسیتگذاری دولت الکترونیک (۱۳۹۷)، و فصلی از دستنامة بین المللی راتلج دربارة اسلام هراسی.
مجموعة چهار جلدي نظريههاي ارتباطات که دایرهالمعارف متون اصلي ارتباطات محسوب ميشود زير نظر و با سرويراستاري ايشان (۱۳۸۸) ترجمه و به چاپ رسيده است.
بيش از ۵۰ مقاله در كنفرانسهای بينالمللی و دهها مقاله در مجلات علمي به چاپ رسانده است. عنوان بعضي از مقالات مهم و اخير ايشان که در مجلات خارجي و ايراني به چاپ رسيده عبارت است از «ابعاد مردمپسند و غيرمردمپسند شهر تهران» (۱۳۸۶)، «رويکرد بينفرهنگي به آمريکاگرایی و ضد آمريکاگرایی» (۲۰۰۷)، «دين مجازي و دوفضاییشدن فضاي دين» (۲۰۰۹)، و مقالة ايشان در مورد سازمان کنفرانس اسلامي در مجموعة مقالات حکمراني جهاني با ويراستاري «اين شولت» و با انتشارات دانشگاه کمبريج (۲۰۱۱).
ايشان پژوهشهاي کاربردي مهمي را به پايان رسانده است، از جمله طراحي و مطالعات شهر مجازي علم ايراني (۱۳۸۶)، تعريف متغيرها و استانداردهای مرتبط با وبگاههاي دولتي (۱۳۸۷)، مطالعات شهر مجازی تمدن اسلامی (۱۳۸۸)، طراحی و مطالعات شهر مجازي تهران (۱۳۸۸)، مطالعات راهبردی جهانی فضای مجازی (۱۳۸۹)، طراحی و تدوین نقشة راه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت (۱۳۹۰)، طراحی نقشة راه بازیهای رایانهای مبتنی بر ارزشهای اسلامی (۱۳۹۲) و طراحی نقشة راه فضای مجازی جمهوری اسلامی ایران (۱۳۹۳-۱۳۹۴).
دکتر سعيدرضا عاملي مؤسس و عضو هيئت امناي كالج اسلامي مطالعات پيشرفتة لندن، مؤسس و رئيس مؤسسة مطالعات اسلامي لندن، مؤسس و عضو هيئت امناي مؤسسة اسلامي حقوق بشر در لندن، عضو كميتة بينالمللي مطالعات جهاني در لندن، استاد گروه ارتباطات دانشكدة علوم اجتماعي دانشگاه تهران، مؤسس و رئيس سابق مؤسسة مطالعات آمريكاي شمالي و اروپا در دانشگاه تهران، استاد وابستة گروه مطالعات آمريکاي دانشگاه تهران و مؤسس دانشكدة مطالعات جهان در دانشگاه تهران است.
ایشان در حال حاضر ریاست دانشکدة مطالعات جهان را بر عهده دارد. همچنین، بر اساس حکم مقام معظم رهبری عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی جمهوری اسلامی ایران و بر اساس حکم رئیس جمهور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی است.